Hned první zastávka letošního Garden Food Festivalu je novinkou. Poprvé se tento svátek skvělého jídla a pití objeví v zahradě zámku Bzenec. Víkend 17. –18. července bude kromě bohatého zastoupení domácí i světové kuchyně oslavou 100 let Bzeneckého octa. Ten pak procestuje gastronomickou tour po všech zastávkách v Čechách i na Moravě.
Autorka tiskové zprávy: Petra Kučerová
Organizátoři v Bzenci chystají bohatý dvoudenní program. Provázet jím bude herečka a moderátorka Markéta Hrubešová, nezapomínají na zábavu pro celou rodinu, stánky domácí i světové kuchyně a samozřejmě kulinářské show. A právě Bzenecký ocet se stane ingrediencí mnoha z nich.
„Milujeme vaření, kuchyni a věříme v důležitost octa, dosud málo doceněné ingredience. Octů je totiž několik druhů a každý se hodí k přípravě jiných jídel,“ prozrazuje obchodní ředitel společnosti Burg Ocet s.r.o., výrobce Bzeneckého octa, Ing. Peter Filo. „Chceme ocet hospodyňkám více přiblížit, stejně tak jako naši předchůdci v Bzenci před 100 lety. Píšeme blog www.milujemeocet.cz se spoustou inspiračních receptů od českých food blogerek a nově vyrážíme i za příznivci gastronomie na tour Garden Food Festival. Chceme jim živě ukázat, jak s octy jako skvělými dochucovadly správně pracovat,“ doplňuje Peter Filo.
Dárková sada octů a kniha jako dárek
Výrobce Bzeneckého octa si pro návštěvníky Garden Food Festivalů připravil speciální limitované balení ovocných Bzeneckých octů. „Mohou si tak domů odnést dárkovou sadu vinných octů červeného a bílého, jablečného octu, speciálu na saláty s chutí bylinek nebo dvojici originál balzamikových octů vyráběných podle přísných pravidel v italské Modeně,“ vyjmenovává Peter Filo. Ke každé zakoupené sadě získají návštěvníci zdarma jako dárek knihu 100 receptů s úžasnými recepty od českých food bloggerek, ale i tradičních a léty prověřených návodů k zavařování a nakládání.
Kromě vaření s Bzeneckým octem dojde v průběhu víkendu na školu vaření s Lukášem Neckářem, odborníkem na asijskou kuchyni, který s dětmi i dospělými připraví sushi nebo závitky. Pod dohledem šéfkuchaře Ondřeje Moliny proběhne soutěž v otevírání ústřic nebo společné vaření s vybranými návštěvníky.
Kromě gastronomických zážitků se o ty hudební postarají například písničkář Honza Grebík a zpěvačka Kamila Polonyiová, Event Jazz Trio, v sobotu večer zahraje besedu u cimbálu Harafica se svými hosty. O program pro děti se postará Chabi Production a nejmenší si užijí i loutkovou pohádku.
100 LET BZENECKÉ OCTÁRNY
Přesně před 100 lety byla společnost Bzenecká rafinerie lihu Eduard Fürst v Bzenci rozšířena o výrobu octa. Založila tak tradici bzenecké octárny, která byla v průběhu celého století postupně začleněna do několika podniků zabývajících se výrobou octa a konzervárenstvím. V rámci procesu restitucí byla octárna v Bzenci vrácena původním vlastníkům, ve výrobě Bzeneckého octa pak pokračovali další majitelé. Dnes patří octárna Burg Ocet s.r.o. holandské skupině BURG GROUP. Po rozsáhlé rekonstrukci a modernizaci je tak společně se skupinou továren v Holandsku, Belgii, Německu a Francii součástí největších evropských producentů octa.